Barna Zsolt - Online Marketing

A/B tesztelés, lehetőségek és buktatói

A/B tesztelés
Megtudhatod milyen tesztelési lehetőségeid vannak az online marketingben.
1 0
Olvasási idő:5 perc, 30 másodperc

A/B tesztelés, lehetőségek és buktatói

Ebből a cikkből megtudhatod, hogy milyen lehetőségeid vannak az A/B tesztelésre és megismerheted az A/B tesztek során elkövetett hibákat.

Az A/B tesztelés lényege, hogy megtudjuk melyik ötletünk működik jobban.

A/B tesztelés lépései

  1. Hipotézis felállítása
  2. Teszt végrehajtása
  3. Következtetések levonása

Hipotézis felállítása

Legcélravezetőbb az A/B tesztelés megkezdése előtt felállítunk egy hipotézist. Gondoljuk át, hogy mi a célunk az A/B teszteléssel, mi az, amit el akarunk érni.

Például, több kattintást szeretnénk elérni egy gomb színének a megváltoztatásával vagy több feliratkozót szeretnénk szerezni azáltal, hogy viccesebb üzenetet küldünk.

Fontos, hogy a hipotézis felállításánál na feledkezzünk meg az általános üzleti céljainkról – forgalom növelése, leadek generálása, konverziók növelése, bevétel növelése.

Válasszunk olyan A/B tesztelési célt, mely jól illeszkedik általános céljainkhoz.

Milyen változatokat érdemes A/B tesztelni?

Az A/B-teszt változók meghatározása gyakran a legnehezebb döntés. A változatok kiválasztásánál ne felejtsük el, hogy mindig csak egy dolgot változtassunk.

Ezért érdemes teszt tervet készíteni, ha több dolgot is akarunk tesztelni, illetve az A/b tesztelés egy folyamat, akkor csináljuk jól, ha folyamatosan végezzük és a marketing stratégia egy elemeként kezeljük.

A legegyszerűbb A/B teszt a színek variálása. Például, egy gomb színét kékről pirosra változtatjuk.

Üzenet címe

Tesztelhetjük, hogy az üzenet címét csekély mértékben módosítjuk vagy egy rövidebb, de ütősebb szöveget választunk.

CTA (cselekvésre ösztönzés)

Módosíthatjuk a cselekvésre ösztönzés szövegét is többféleképpen. Például, „Iratkozz fel hírlevelünkre” helyett „Ne maradj le a legfrissebb akciókról! Iratkozz fel hírlevelünkre!” CTA-t használjuk.

CTA gombok

A CTA gombok variálása az egyik legnépszerűbb A/B tesztelési mód, de ne csak a gomb színének változtatására gondolj, hanem a gomb szövegét is variálhatod, hogy megtudd melyik szöveg ér el jobb eredményt néhány például gomb szövegére: Szerezd meg most! Kattints ide! Nem akarok lemaradni! Ellenőrizd az ajándékod! Vedd meg most!

Humor

A cégek gyakran visszariadnak a vicces értesítések, szövegek, képek használatától. Sokan gondoljuk úgy, hogy a formális hangnem a megfelelő kommunikációs forma ügyfeleinkkel. Az igazság az, hogy a komoly hangnem nem minden márkának megfelelő megközelítés és az emberek nem veszik olyan rossz néven a humort. Sok esetben a humor megfelelő módja lehet a vevőkkel való kommunikációnak képekkel kiegészítve is remekül tud működni.

A Tinder például a következő humoros és provokatív üzenetet küldte felhasználóinak: „A new person is giving you a chance! Probably not gonna work out, though” (Egy új ember ad neked egy esélyt! Valószínűleg nem fog működni, bár).

Ez az üzenet illeszkedik a Tinder márka identitásához, segít az erős márkakapcsolat kialakításában, és ösztönzi a felhasználókat az alkalmazás megnyitására.

Sürgősség érzet

Ha felhasználókat tájékoztatjuk, hogy mikor ér véget egy promóció sürgősség érzetet kelthettünk a benne, amely ösztönzi a vásárlót. Nézzünk két üzenetet üzenet változatot

A változott: Csak 10:00 óra van még hátra, hogy 1000 Ft -ot spórolj a pizzarendelésből.

B változat: Még van ideje élvezni az 1000 Ft-os kedvezményt a pizzarendelésből.

Az első üzenetek magasabb lehet az átkattintási arány mert sürgősségi érzetet kelt.

Képek

Az üzeneted szövege és a CTA gomb változatlanul hagyása lehet kísérletezni a képek használatával.

Ha nincs kép helyezzünk el egy képet, ha van cseréljük le egy másikra vagy csak a kép méretével is játszhatunk.

Fontos! Egyszerre csak egy módosítás, ha képet cserélünk a méretén már ne változtassunk.

Ikonok

Az oldalon vagy üzenetben használt ikonok képével szintén A/B tesztelhetünk. Itt viszont nem szabad csak egy ikon cseréjére gondolni, hanem az egész ikoncsaládot cserélnünk kell, hogy teszteljük az elképzelésünket. Vagy csak az ikonok méretének vagy színének változását is tudjuk tesztelni.

GIF-ek

A multimédiás értesítések 25% -kal növelik az elköteleződést. A képekhez hasonlóan tesztelhetjük a különböző GIF-ek használatát.

Hangulatjelek (emojik)

A hangulatjelek használata vagy nem használata remek A/B tesztelési lehetőség. Egy HubSpot tanulmány kimutatta, hogy a push értesítések esetében a hangulatjelek használata 85% -kal növelte a megnyitási arányt.

Állíts be e-mailjeidben és push üzeneteidben emojikat és teszteld te is az eredményeket.

Időzítés

Ez a fajta A/B teszt segít kialakítani, hogy a nap vagy akár a hét melyik szakában érdemes üzenetet küldeni vagy posztot kitenni. Gyakran ennek a tesztnek a segítségével a Google Ads és Facebook Ads költségeidet is csökkenteni tudod, azáltal, hogy kiderül mikor nagyobb a vásárló kedv.

Földrajzi elhelyezkedés

Érdemes lehet tesztelni, hogy a különböző helyeken lakóknak más üzenetet küldünk, vagy más módon változtatjuk üzeneteinket. Egy budapesti és egy vidéki felhasználónak más lehet a fontos, illetve más keltheti fel a figyelmét.

Elhelyezés

Mindenképpen tesztelni kell az oldalon, e-mailben a szövegek, képek, CTA gombok elhelyezését. Egy kép áthelyezése bal oldalról jobb oldalra, vagy egy CTA gomb helyének megváltoztatása jobb eredményeket hozhat.

Demográfiai változók

A földrajzi elhelyezkedéshez hasonlóan a demográfiai változók alapján is mindenképpen érdemes és kell tesztelni. Ha elég nagy e-mail adatbázisunk van és rendelkezünk a kellő szegmentálással a különböző célcsoportoknak különböző üzeneteket küldhetünk. Természetesen ebben az esetben is az egyszerre csak egy elvét és a teszt tervet betartva teszteljünk.

Az A/B tesztelés buktatói és bevált gyakorlatok

Egyszerre csak egy változtatás

A fentebb olvasattokból könnyen kedvet kaphatsz, hogy beleugorj és minden ötletedet kipróbálj egyszerre. Viszont, ha egyszerre több változatot is kipróbálsz, például, változtatsz az oldalad menüsorának a színén és a CTA gombokat is megváltoztatod vagy az e-mail szövegét változtatod és képeket is elhelyezel az üzenetben, nem fogod tudni, hogy mi hozta az eredményt.

Légy megfontolt az eredmények értékelésekor

Az A/B teszt eredményeinek értékelésekor gondold át, hogyan értelmezed azokat. Gondolj vissza a hipotézisre. Egy változatnak nagyobb lehet az átkattintási aránya, de ugyanakkor a várt bevétel növekedés nem történt meg. Ez az eredmény összhangban van a felállított hipotézissel?

Szintén különbség lehet a nyitási arány és a konverziós arány között.

Fontos, hogy a teszt eredményeinek vizsgálatakor mindig az összképet vegyük figyelembe.

Egy másik fontos szempont, melyet szem előtt kell tartani s tesztminta mérete. Egy kis minta nem adhat kellően pontos eredményt, ezért a tesztelést nem szabad túl korán befejezni és messzemenő következtetéseket levonni.

A releváns A/B teszt elvégzéséhez megfelelő minta legalább 1000 -es nagyságrendű.

Az iteráció is kulcsfontosságú, mindig egynél több tesztet végezzünk. Minél több tesztet csináltunk annál pontosabbak lesznek az eredményeink.

Egy győztes A/B teszt remek kiindulási pont a következő A/B teszthez vagy egy lista további szegmentálásához.

Például, egy Facebook hirdetés A/B tesztelése eredményeként a vicces üzenet jobb eredményt hozott, mint a konvencionális hangnemben megírt. Ebben az esetben a győztes vicces hangnemű hirdetés jó kiindulópontja lehet a következő A/B tesztnek, melyben tesztelhetjük a hirdetés szövegét emojik használatával és azok nélkül.

Kezdj el tesztelni a jobb elérések érdekében!

Az A/B tesztelési eredmények segíthetnek a kommunikációs stratégiában, sz eladások növelésében és olyan információkat nyújthatnak, melyeket más kampányokban is fel tudsz használni.

Ha szeretnél segítséget kapni az A/B teszteléshez vedd fel velem a kapcsolatot!